Hoe zorg ik goed voor mijn lijf

 

Geplaatst op 16- 02-2021

Vruchtbaarheid en darmbacterien, je kunt veel zelf doen

Er zijn inmiddels steeds meer factoren bekend die van invloed zijn op het ontwikkelen van een goede vruchtbaarheid. Bouwstenen zoals eiwitten en vetten zijn en blijven de basis mechanismen. Dat ook de bacterien in de darm van invloed zijn op het reguleren van de vrouwelijke cyclus is de afgelopen jaren steeds verder onderzocht.

Welke onderzoeken zijn er gedaan?
In een review artikel in Maturitas dat is gepubliceerd in 2017 wordt een overzicht gegeven van de stand van zaken van dat moment. Er zijn 100 referenties genoemd om de gegevens in het artikel te onderbouwen. Het volledige artikel is bijgesloten zodat je ook de 100 referenties zelf kunt doornemen als je dat wilt.

Wat zijn de belangrijkste gegevens?
Er is een koppeling gemaakt met de hoeveelheid vrij oestrogeen en de veranderingen van darm bacteriën. Daarnaast worden er algemenen gegevens bekeken die met darm-doorlaatbaarheid voor ontstekings- bevorderende stoffen te maken hebben. Ook nu is het onderwerp laag-gradige ontsteking een van de belangrijkste factoren die worden genoemd.
Ook de mate metabool-syndroom en insuline resistentie worden genoemd bij het vergroten van een risico van endometriose (groei van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder) en PCOS (cysten op de eierstokken) worden genoemd in een relatie tot een gezonde darmbacterie. Zo komt er steeds meer bewijs dat voeding wel degelijk invloed heeft op het zwanger kunnen worden en het doorlopen van een gezonde zwangerschap.

Welke voeding blijft ook nu van belang?
Variatie in groente, vis, eieren en kruiden en fruit is en blijf van belang voor een gezonde darm. Om verandering af te dwingen in de bacteriën is vooral gedurende een week of 4 tot 6 een heel grote hoeveelheid groenten van groot belang. Daarnaast zijn vooral gelatine en collageen handig om toe te voegen. Dat is de reden dat de ouderwetse kippenbouillons met veel groenten heel gezond zijn om gezonde darmen te organiseren. Vooral het maken van soepen met soepbotten en vellen helpen bij een gezonde darm.
Zijn er specifieke gegevens bekend?
Endometriose lijkt vooral gepaard te gaan met langdurige hoge oestrogeen niveaus. Oestrogeen is een hormoon dat de vorming van baarmoederslijmvlies stimuleert. Doordat er soms veelvuldige productie van dit slijmvlies is kan het ook gepaard gaan met maag en darmkramen en diarree waardoor het vaak wordt verward met darmproblemen en dus de juiste diagnose veel te laat wordt gesteld. Tegelijkertijd zien we ook lagere gehalten van lactobacillen in de darm en hogere gehalten van gram-negatieve bacteria. Met goed darm-onderzoek is dit allemaal specifiek meetbaar waarna dus een plan van aanpak gemaakt kan worden.
Poly Cystic Ovariaal Syndroom (PCOS) gaat juist vaak gepaard met lage oestrogeen levels. Wat nu vooral opvalt is dat de variabiliteit van de darmbacterien duidelijk verlaagd is. Bij deze aandoening is ook vaak een relatief hoog testosteron gehalte zichtbaar mogelijk door Clostridium overgroei in de darm. De balans tussen oestrogeen en testosteron verschuift hiermee. Door het veranderen van de darmbacterien is het dus ook mogelijk om deze aandoening weer te herstellen.

Bij beide genoemde aandoeningen (er zijn er nog veel meer genoemd in het artikel) zijn insuline resistentie en metabool syndroom de overeenkomsten. Specifieke andere gegevens voor het herstel van fertiliteitsproblematieken zijn ook van belang. In een persoonlijke aanpak kan dit allemaal besproken worden.

Wat kun je zelf doen
Best veel gelukkig. Met voeding kun je zelf zorgen voor een gezonde darm en met de juiste ondersteuning aan supplementen is er veel winst te behalen. Of het noodzakelijk is om een uitgebreid ontlastingsonderzoek te gaan inzetten is per persoon anders. Middels een persoonlijke afspraak kijken we wat er nodig en wenselijk is.

Referenties:
Maturitas 22 juni 2017 https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(17)30650-3/fulltext

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”

Geplaatst op 16-02-2021

Hormonen en Bloedsuikers, is er een relatie?

Steeds vaker hoor ik van mensen, ‘ik kan er niets aan doen he, het zijn mijn hormonen’. Geheugenverlies, concentratiestoornissen, vermoeidheid, gewoon geen zin hebben om dingen aan te pakken zijn dan de onderliggende factoren die spelen. Eigenlijk is er heel veel aan te doen en je kunt vooral heel veel zelf doen. Maar waar begin je dan?

Insuline resistentie en hormoonproblemen
Er is steeds meer onderzoek beschikbaar waaruit heel duidelijk wordt dat voordat er een hormonale disbalans ontstaat er eerst een bloedsuiker disbalans was. Een bloedsuiker disbalans kan dan weer resulteren in insulineresistentie (meestal als de disbalans lang duurt). Bij het terug herstellen van hormonale problemen moet je dus eerst beginnen met de bloedsuikers herstellen. Vaak merk ik dat dames en ook heren dat lastig vinden, ook omdat er nog geen aanwijzingen zijn dat de bloedsuikers aandacht behoeven. De typische bloedsuiker kenmerken als vaak plassen, veel dorst en snaai-buien zijn vaak (nog) afwezig. Doordat de voeding (nog) te weinig aandacht krijgt verergert de situatie snel en wordt het steeds lastiger om het weer te herstellen. Langdurig is in dit opzicht eigenlijk al iedere disbalans die langer voortduurt dan 3 maanden, na die 3 maanden ontstaan er al veranderingen in hersen structuren en gaan organen al langzaam van ‘tuning’ veranderen. Zo kom je dus relatief snel in een glijdende schaal terecht. De verandering wordt steeds structureler van aard.

Bloedsuiker disbalans herstellen
Het herstellen van de bloedsuikers kan snel. Vaak is er al na 3 tot 5 dagen een verandering merkbaar. Dat kunnen diverse dingen zijn. Bij sommige mensen verbetert vrij snel de concentratie, bij anderen wordt het zicht ineens beter, bij weer een ander verdwijnt de ‘piep’ in het oor en weer een ander krijgt gewoon waanzinnig veel energie. Die effecten zijn bij veel mensen nogal verschillend. Nu willen mensen die hormoonproblemen hebben ook zo snel resultaat, helaas is dat niet heel vaak haalbaar. Aangezien de structuren langzaam veranderen (tuning en hersenen) is ook het weer terug veranderen een proces van een aantal maanden.

Hormonen herstellen door te bouwen
Hormonen zijn structuren die zijn opgebouwd uit vet- en eiwitachtige stoffen. Het inbouwen van die stoffen in de cellen van het totale lichaam duurt ongeveer 3 maanden. Vaak is er in de voeding een tekort aan eiwit- en vetachtige stoffen, om dit aan te vullen ben je dus al zeker 3 maanden bezig. Als er daarnaast (maar meestal gaat dat gelijk op) ook nog een bloedsuiker disbalans is (te veel koolhydraten eten) dan kun je er met gemak NOG eens 3 maanden bij tellen voordat er merkbare veranderingen gaan optreden. PCOS, PMS en onvruchtbaarheid zijn dus aandoeningen die al enkele jaren daarvoor in gang zijn gezet en waar het lichaam een uitweg zoekt om een signaal te geven dat er ‘iets mis’ is.

Vaak laat opgemerkt
Doordat er al op vrij jonge leeftijd wordt gestart met het slikken van de pil is er al die tijd geen disbalans in het lichaam merkbaar. De pil maskeert daardoor de werkelijke onderliggende bouwstoffen tekorten, waardoor ook de pil de huidproblemen niet meer onderdrukken. Er worden dan allerlei onderzoeken gedaan maar aan bouwstoffen tekorten denkt men niet snel. Pas later als de dames stoppen met de pil vanwege een zwangerschapswens wordt duidelijk wat er al die jaren gaande was. Vaak gebeurt het ook pas veel later dat de tekorten zichtbaar worden en dan in de vorm van overgangsklachten. Opvliegers, geheugenproblemen, energietekorten zijn zo maar een aantal klachten waar dames mee komen.

Herstel wel mogelijk
Gelukkig is herstel met het overmatig toevoegen van goede bouwstoffen wel mogelijk. Ondertussen herstel je dan ook ‘gewoon’ de bloedsuiker disbalansen, da tis maar mooi meegenomen. Geduld is daar wel belangrijk in. Vaak is er toch wel minimaal 2 tot 3 maal een periode van 3 maanden nodig om een goed herstel te kunnen laten plaatsvinden. Dit betekent dus in de praktijk een periode van een half jaar tot een jaar waar er werkelijk zorgvuldig de goede eiwitten, vetten en mineralen genomen moet worden om het lijf optimaal te voeden.

Suppletie
Afhankelijk van de duur van de onderliggende disbalans zijn meer of minder en vooral specifieke suppletie nodig. Een goede kwaliteit visolie, een natuurlijke multi en een goede darmwerking zijn de minimale ondersteuningen. In een persoonlijke afspraak kan het beste gekeken worden welke suppletie nog meer noodzakelijk of gewenst is.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert

 

Geplaatst op 16-02-2021

Diabetes en darmen, is er een relatie?

Gelukkig is er steeds meer logica die wordt onderbouwd door wetenschappelijke studies. Dat er een relatie is tussen specifieke darm bacteriën en het ontwikkelen van diabetes Type 1 en 2 wordt langzaam aan steeds meer onderzocht.  

Welke onderzoeken zijn er gedaan?
In een review artikel in de BMJ (British Medical Journal) dat is gepubliceerd in 2016 wordt een overzicht gegeven van de stand van zaken van dat moment. Er zijn 232 referenties genoemd om de gegevens in het artikel te onderbouwen. Het volledige artikel is bijgesloten zodat je ook de 232 referenties zelf kunt doornemen als je dat wilt.

Wat zijn de belangrijkste gegevens?
Variatie in darmbacterien is een van de belangrijkste gegevens. Hoe meer bacterie-variatie er in de darm aanwezig is hoe minder risico een persoon heeft op het ontwikkelen van laag-gradige ontstekingen. De laag-gradige ontstekingen zetten een cascade van veranderingen in het lichaam in werking waardoor op den duur overgewicht en diabetes kan ontstaan. Het organiseren van variatie in darmbacterien doe je door bijvoorbeeld het eten van groentevezels, het gebruik van vette vis en het consumeren van voldoende eiwitten. Aan de andere kant is juist gebleken dat het eten van geraffineerde suikers en varkensvlees meer ontstekingsreacties in de darm en het totale lijf tot stand brengt.

Zijn er specifieke bacteriën te veel of te weinig?
Akkermansia muciniphila en Lactobacillus zijn stoffen die als ze in de juiste hoeveelheid in de darm aanwezig zijn ervoor kunnen zorgen dat ontstekingen worden geremd. Daarnaast is ook duidelijk dat als Akkermansia in voldoende mate in de darm aanwezig is dit ook een vermindering van overgewicht geeft. Door gezonde en gevarieerde voeding kun je deze bacteriën in je darm zelf optimaliseren.
Ook Bifido bacterien en Faecalibacterium prausnitzii zijn belangrijk gebleken in het verbeteren van de lichamelijk conditie en worden in een goede darmtest zeker meegenomen. Vaak is er alleen maar een tekort van de juiste bacterien aanwezig, de voeding kan dat relatief snel herstellen als er niet een al te grote disbalans is. Soms zitten er vele onderliggende oorzaken onder, dan is vaak een uitgebreide aanpak nodig. Metingen doen in de ontlasting op deze bacteriën is niet heel ingewikkeld en kan met een goede kwaliteit ontlastingstest worden uitgevoerd.

Hoe zit dat dan met Diabetes?
Er is nu zelfs gevonden dat bij babies die via een keizersnee ter wereld worden gebracht er een verandert microbioom is (darmbacterien) en dat het doordaar zelfs mogelijk is om sneller diabetes type 1 te ontwikkelen. Aan de andere kant is het ook zo dat als de voeding zodanig zorgt voor variaties in het microbioom (door vetten, eiwitten en groente vezels) dat dit risico reduceert omdat de darmbacterien worden verandert.
Bij type 2 diabetes is vooral de voldoende aanwezigheid van Akkermansia muciniphila van groot belang. Deze zorgt (bij voldoende aanwezigheid) in de darm voor het produceren van butyraat (mits de persoon vette vis eet) en kan er zo voor zorgen dat er minder ontstekingsproducerende stoffen worden gemaakt. Relatief hoge hoeveelheden van butyraat zijn gezond voor de persoon, terwijl lage hoeveelheden worden aangetroffen bij personen met laag-gradige ontstekingen. Deze situatie kan ervoor zorgen dat op den duur een insuline resistentie kan ontstaan waardoor er een mogelijkheid ontstaat op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Wat kun je zelf doen?
Zoals gezegd veel. In het onderzoek kwam naar voren dat je de bacteriën in je darm al met 3 tot 5 dagen met voeding kunt beïnvloeden. In de praktijk zie ik dat ook bij veel klanten. De voeding aanpakken kan relatief snel voor verbetering zorgen. Vanuit mijn ervaring als DarmExpert zie ik ook heel veel mensen met grotere disbalansen die met voeding alleen niet meer opgelost kunnen worden. Onderliggende onderzoek is dan heel zinvol en noodzakelijk. In de ontlastingsonderzoeken worden hierboven genoemde bacteriën gemeten en kan er dus een specifiek plan van aanpak gemaakt worden per persoon. Als je wilt weten of je darm aanwijzingen geeft of je wel of niet Diabetes aan het ontwikkelen bent is een ontlastingsonderzoek zeker zinvol.

Referenties:
Gut microbiota, obesity and diabetes BMJ Journal Review article
https://pmj.bmj.com/content/92/1087/286

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding  

Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”

 

Geplaatst 09-04-2020

Aromatherapie wil zeggen, materie van werkende bestanddelen uit de plant, die gehaald worden uit de Apotheek van moeder aarde.

Vanochtend vroeg werd ik wakker, met het idee toch het een en ander inzicht over Aromatherapie te vertellen.

Aroma wordt ook wel etherische of essentiële olie genoemd.

Therapie verteld dat je  mensen  kunt behandelen volgens plan.

De essentiële oliën van uit; de bloemen, kruiden, het blad, de wortels, zaden, bessen, grassen, hout,  boom, takken en twijgen en schors en de citrusvruchten. Al deze beschermen de plant tegen bacteriën en schimmels. Met deze eigenschappen kunnen  ze voor de plant zelf, maar ook heel belangrijke stoffen afgeven voor de mens en voor de dieren.

En daar kunnen we niet omheen.

Dat wordt alleen maar meer duidelijk,  de essence wordt ons gegeven  door moeder aarde om ons te helpen.  Door speciale behandelingen van plant materialen, kunnen we er gebruik van maken. De stoffen die uit de plant verkregen worden hebben bijna allen een antibacteriële, en een antivirus werking.

Allen hebben ze een medicinale werkingen waar we ook voorzichtig mee om moeten gaan, het is niet zomaar een plantje wat een heerlijke geur heeft en in een flesje zit.

Zij hebben wel degelijk een belangrijke functie, dat ons niet zomaar gegeven is, door onze aarde waarop wij allen wonen. Ik noem dit de Apotheek van moeder aarde.

Net als de Homeopathie, Bach Bloesem Therapie, Fytotherapie en kruiden therapie heeft ook de Aromatherapie zijn plaats.

Van aromatherapie, wordt al heel lang gebruik gemaakt en is al vanuit de vroegere geneeskunde bekend. Deze geurende materie van werkende grondstoffen zijn de Etherische oliën of wel de vluchtige stoffen van de plant, en wordt sinds de late middeleeuwen in Europa gedestilleerd. The new dispensatory, een apothekershandboek uit 1753 beschrijft, rond de honderd verschillende etherische oliën. Inmiddels tellen we er veel meer. Zo kennen we ook de Co2 oliën deze hebben ook een zeer groot verdiensten in het verwerken in de producten die je als Natuurgeneeskundig aromatherapeut zelf samenstelt voor verschillende aandoeningen.

Als wond behandelingen zoals bij bv (decubitus), en vele andere werk vormen zijn ook onderdeel, voor de Natuurgeneeskundig Aromatherapeut en dan komt het in de palliatieve zorg naar voren.

Hart en vaatstelsel zoals ook bij; hoge bloeddruk, lage bloeddruk, Luchtwegen, hoesten, vastzittend slijm en dergelijke Astma, Bronchitis, COPD, Diabetes, nier klachten.

Behandeling van spierpijn, gewrichten, zenuwpijnen, en onverklaarbare lichamelijke klachten zoals bij SOLK;  Centrale zenuwstelsel, stress, angst, burn-out, zenuwpijnen, veiligheid en onveiligheid, geborgenheid, eenzaamheid, diepverdriet. Aromatherapie geeft ook steun bij gevoelens van vertrouwen te benadrukken door hun geuren af te geven. Maar ook via de psyche als er angst, onrust woede en frustraties zijn kun je met gebruik van Aromatherapie  gerust gesteld worden door de juiste geur of combinatie aan te bieden. Zo kun je een behoefte van geruststelling, troost, steun en vertrouwen gegeven worden door het laten weten dat er iemand is die hoort wat je zegt.

Hart en vaatstelsel; zoals hoge bloeddruk, lage bloeddruk, Luchtwegen, hoesten, vastzittend slijm en dergelijke Astma, Bronchitis en COPD.  Via  Aromatherapie is er uiteindelijk veel mogelijk  om ondersteuning te bieden bij al het onderliggend lijden. Deze steun te kunnen bieden zeker nu in de periode van de  covid -19 virus.

Ook in dit verhaal werken we aan versterking van het immuunsysteem.

En wat we niet mogen vergeten om de helpende hand te bieden bij zwangerschap en geboorte.

 

 

Geplaatst 26-03-2020

JE IMMUUNSYSTEEM, WAT IS DAT?

De afgelopen weken wordt er heel veel gesproken over ‘het immuunsysteem’ en het opbouwen van “groeps-immuniteit”. Om me heen merk ik dat er veel vragen zijn. In deze blogs zal ik mijn best doen om helderheid te geven. Er zijn een groot aantal verschillende termen in omloop die eigenlijk hetzelfde betekenen. Om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk ‘thuis’ raakt in de terminologie (woordgebruik) gebruik ik in mijn blogs zoveel mogelijk synoniemen.

Welke vragen hoor ik dan om me heen?

Wat is dan een goed werkend immuunsysteem of wat is dan een slecht werkend immuunsysteem, zijn daar dan ook gradaties in? Ik ben nooit ziek dus mijn immuunsysteem werkt goed. Hoe kun je dan immuniteit organiseren? Of wat is immuniteit eigenlijk? Daarnaast hoor je ook “groeps-immuniteit”. Wat is dat en waarom is dat belangrijk?

Als je het nieuws volgt kan ik me heel goed voorstellen dat je je dit wellicht allemaal afvraagt. Mogelijk zijn er meer mensen die deze vragen hebben, of ben jij diegene die denkt, ‘ach het zal wel overwaaien’?

Wat betekent immuun?

Het woord komt van oorsprong uit het Latijn en betekent ‘vrij’ of ‘on-vatbaar’. Verder is immuun ook bekend als ‘on-belast, on-schendbaar, on-beïnvloedbaar of niet on-derworpen zijn aan wetten’. Achtergronden kun je zelf hier http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/immuun vinden. Als je dus zegt, ‘daar ben ik immuun voor, kan iets je niet raken of beïnvloeden.

 Ben er dus voor je ingedoken.

Als je immuun bent dan ben je dus on-gevoelig of on-vatbaar of on-beïnvloedbaar. Dat is in dit geval met het Corona-virus om ons heen wel handig lijkt me. Een goed werkend immuunsysteem zorgt er dan bijvoorbeeld voor dat je niet heel erg ziek wordt. Bewust zeg ik, niet heel erg ziek. Het is WEL mogelijk dat je kortdurend verhoging krijgt en wellicht een paar dagen of misschien een paar uur lichte verschijnselen hebt. Door deze reactie van het immuunsysteem gaan er allerlei acties aan de slag. Aan het eind van de acties ben je voor deze variant van het Corona-virus immuun of-te wel on-gevoelig geworden.

In het volgende blog leg ik uit wat de 3 delen van het immuunsysteem zijn. Nu eerst iets over de leeftijd van de mensen die er aan overlijden en over ‘onderliggend lijden’.

Wat is nu weer ‘onderliggend lijden?’

Met onderliggend lijden wordt bedoelt dat er nog een andere aandoening onder de aandoening  zit. Bijvoorbeeld; iemand is diabetes patiënt, Longaandoeningen hebt, ook een hartaandoening en besmet met het Corona-virus is geraakt. Dat is een situatie van onderliggend lijden. Dan is de kans dat je heel ziek wordt van het virus, dus groter. In de cijfers zie je ook terug dat de meeste mensen die overlijden, meerdere andere ziekten al hebben, dan daar bovenop met het virus besmet geworden zijn.

Dit betekent dus, als je GEEN last hebt van onderliggend lijden de kans dat je heel erg ziek wordt, dus veel kleiner is.

Dit gaat dus alleen over 1 persoon. Dus als je NU gezond bent, geen onderliggend lijden hebt, EN NU je best doet om gezond te eten en wat te bewegen dan is de kans dat je heel erg ziek wordt of overlijdt aan het Corona-virus heel erg klein blijkt. De kans is kleiner dat betekent dus, dat OOK mensen die WEL heel ziek worden, op middelbare leeftijd zijn en GEEN onderliggende lijden hebben heel ernstig ziek kunnen worden. Het gaat dus elke keer om een GROTERE of een KLEINERE kans ernstig ziek te worden.

Groeps-immuniteit. Wat is dat?

Dit is een vorm van indirecte bescherming tegen infectieziektes die wordt bereikt doordat een groot deel van een populatie (groep) immuun (ongevoelig) is voor een infectie waardoor deze zich niet of moeilijk kan verspreiden. Het gaat erom dat het grootste deel van de groep in aanraking is geweest met het virus waardoor het lichaam antilichamen (beschermers) heeft aangemaakt. Er zijn waarschijnlijk al heel veel meer mensen dan nu bekend is met het virus besmet geraakt. Deze groep zijn niet zo heel erg ziek geworden en dus zijn ze niet getest. Deze mensen dragen WEL bij aan de groeps-immuniteit, helaas zijn de aantallen daarvan niet bekend. https://nl.wikipedia.org/wiki/Groepsimmuniteit

Natuurlijk wil je gewoon weten wat je ZELF kunt doen om je immuunsysteem te versterken. Gezond eten, bewegen en geen stress zijn termen die je dan telkens terug hoort komen. Ook hier kun je weer een hele boom over opzetten. Voor nu maar gewoon een tip om zelf mee aan de slag te kunnen.

Gezond eten   Mijn advies? Boeren Omeletten!

Mijn advies is dus om bij de lunch met regelmaat een Boeren-Omelet te nemen. Lekker, goed vullend en heel goed voor je immuunsysteem. Omdat je elke keer andere groenten en kruiden kunt gebruiken eet je dus elke middag anders. Eet smakelijk!

Het woord omelet is ontleend aan het Frans en Latijn en kun je het beste vertalen als ‘een schijfje ei’. De toevoeging ‘boeren’ is niet direct ergens terug te vinden maar betekent in de volksmond ‘met groenten’. http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/omelet.

Wat is het belang van de voeding en je immuunsysteem, je hebt net gelezen hoe belangrijk je immuunsysteem is. Ook ik ben naast mijn behandelingen tegen gekomen dat er wat miste om mijn cliënten net dat ene zet je te geven om pijn etc te kunnen verhelpen. Om hier meer van te willen weten ben ik me gaan verdiepen in de voeding en de ondersteunende middelen zoals supplementen die er bij nodig zouden zijn. Dit kan voor elk mens anders zijn want niemand is gelijk.  Wat er daarom ook eerst gedaan wordt is laten weten hoe belangrijk de voeding is.

bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” www.proefjeroots.nl en opleider ‘DarmExpert” www.darmexpert.nl

 

Maart 2020    Wat voor een rare situatie zijn we terecht gekomen.

Het corona virus heeft ons in de ban, en moeten we allen handelen om zoveel mogelijk te voorkomen dat we met z`n alle te gelijk ziek worden.  Zo is daarom ook mijn keuze gemaakt om de praktijk voor nu tot 6 April te sluiten. Niet weten wat er na die tijd nog voor een beslissing gemaakt gaat worden.

Heb je mij nodig kun je me altijd bereiken via telefoon, appen of mailen.

Zorg goed voor jullie zelf. Neem de juiste supplementen ik kan je hierbij helpen zorg dat je voldoende in huis hebt.

Denk niet in een nonchalante nuchterheid, maar denk in een nuchtere verantwoordelijkheid en saamhorigheid en houd voldoende afstand.

Voor je immuunsysteem  in goede conditie te houden,

Gebruik;  vitamine D3, Vitamine C, Dayli is een totaal vit. , Arc sea een vis olie, Sylisium, bijen Pollen, Propolis en of Carlic en Thym. En drink Aloe Vera  gebruik een goed merk dan krijg je wat je nodig hebt.

Gebruik voldoende Groenten, Vetten, Vis, Eiwitten, Noten, Fruit, Vlees

Vergeet  niet om desondanks positief te blijven veel plezier te maken en te genieten van een mooi heldere buiten lucht.

 

Voeding voor je lichaam maar hoe?

Hoe kan ik nu en goede voeding vinden dat wel werken gaat.

Steeds meer kom ik verhalen tegen dat voeding niet alleen werkt.

Nou dat klopt ook het is een wel over denken, wat  voeding nu eigenlijk inhoud. Het staat niet alleen voor koolhydraten vermijden enz.

Het gaat best een stap verder.

Maar hoe weet je nu of deze vorm het juiste doel treft wat voor jou werkt, hoe kom je er achter.

Daar zijn veel vragen over te stellen iedereen heeft hier zijn verhaal.

Je bent al zoveel dingen aan het doen geweest. Maar niets heeft nog een echte verbetering gegeven.

En wat daar kom ik dan met een verhaal dat als mogelijk nou wel eens doel kan treffen.

Hou maar op dit kan natuurlijk helemaal niet.

Dit is zeker weten niet mogelijk.

Je hebt helemaal gelijk.

En toch weet ik inmiddels dat het wel kan maar het vergt wel een uitdaging en discipline hard werken want niets zal zomaar gebeuren.

Het is niet dat het vanzelf gaat doorzettingsvermogen zul je nodig hebben en de Therapieën  waar jij je goed bij voelt zeker blijven doen.

Mensen die klachten hebben zijn vaak niet meer zo gemotiveerd en dat is wat we gaan doen om jou weer plezier te laten beleven in je leven.

Je weer de voeding geven wat nodig is voor jou en je lijf voor jou geest en lichaam en je ziel.