Gezonde darmen

Gezonde darmen

Gezonde darmen zijn tegenwoordig een begrip aan het worden. Maar het  werd mij ook steeds duidelijker dat er veel problemen kwamen bij de spijsverteringsorganen. Steeds meer kom ik tijdens behandelingen uit  op maag, lever, gal, darmen. Het was of dit steeds een zelfde verhaal werd.  Hierop ben ik gaan kijken om een opleiding te volgen voor voeding en dat werd de Chinese voedingsleer. Daarna kwam ik in contact met Annette ter Heijden zei is orthomoleculair Therapeut.  Van haar heb ik een voedingsconcept leren hanteren en werd het me steeds duidelijker hoe het allemaal in elkaar stak.  Maar zeker is dat beide heel goed te combineren zijn.

De westerse en de Aziatische gezondheidszorg vind ik sowieso fijn om te combineren het past zo mooi naast elkaar. Zo ben ik steeds meer gaan zien dat onze voeding niet meer is wat het zou moeten zijn. Zo werd ook steeds  duidelijker geen goede voeding vele klachten kunnen veroorzaken. Het over grotere deel van de bevolking krijgt nagenoeg geen voeding meer binnen maar vulling. Vulling waar je lekker vol van zit maar geen energie van krijgt. Alleen maar opstapelingen van stoffen die op den duur klachten gaan geven. Dit zal ook niet voor iedereen zo zijn maar zeg eens ken jij mensen die geen dergelijke klachten hebben.

Zoals, heb jij wel eens dat gevoel van moeheid en dat je niet weet waarom je zo moe bent?

Zoals, heb jij ook wel eens dat je snel overrompeld wordt of een angstig gevoel van onzekerheid.

Zoals, heb jij last van een slechte huid of last van jeuk

Zoals, heb jij dat gevoel van een opgeblazen gevoel na het eten

Zeker zal niet iedereen deze klachten voelen of er last van hebben. Maar als we zeggen dat een groot deel van onze bevolking een verzwakte immuunsysteem heeft.  Steeds vaker hoor je dat men last heeft van hooi koorts. Dat men erachter komt geen gluten meer te verdragen.

Veel mensen worden zich er al steeds meer van bewust dat voeding een grote rol speelt voor de gezondheid. Bijna iedereen is ervan overtuigd gezond te eten. Maar wat is nu gezonde voeding. Onze gezondheid hangt samen met de samenstelling van de darmflora en onze weerstand. Dit wordt bepaald door invloed van wat voeding op de bacteriën heeft.  Als we beseffen dat  90% van onze cellen darmbacteriën zijn, is het handig als de nadruk zal liggen op het voeden van de goede darmbacteriën. Maar we zijn vandaag de dag meer bezig met het voeden van de niet goede bacteriën. En hierdoor komt het dat je klachten gaat ervaren van je gezondheid. Artsen zijn niet meer gefocust op de pathogene werking van de darmbacteriën b.v.  Dientamoeba Fragilis die het meeste voor komt. Vaak krijgt de cliënt de diagnose PDS (prikkelbare darmsyndroom) wat zeggen wil een lekkende dikke darm. Wat weer zeggen wil dat het slijmvlies van de darmwand openingen heeft gekregen waardoor darmsappen die niet in het lichaam thuis horen wel naar binnen kunnen. Dit zijn dan stoffen die ontsteking markers kunnen gaan maken.  Ieder mens maakt het  in zijn leven weleens mee klachten van de buik. In Nederland  heeft ongeveer 20% van de bevolking te kampen met chronische darmklachten. Dit variërend  van buikpijn, plakkerige ontlasting en opgezette buik, winderigheid, misselijkheid, verstopping of de ontlasting niet goed op kunnen houden.

Wat zijn de klachten  die mensen kunnen hebben en het eigenlijk gewoon vinden.  Hoofdpijn, diarree, gewrichtspijnen, constipatie afgewisseld met diarree, gluten intolerantie, jeuk van de huid, misselijkheid, opgezette buik, spastische darm, stinkende ontlasting, vieze adem, winderigheid, lage rugpijn, krampen dit is een kleine overzicht van de vele klachten die voor komen.

Het is een inzicht van waar ik steeds meer tegen aan liep bij mijn cliënten. Zo was ik op zoek gegaan in de richting van voeding en vitamine, mineralen die essentieel zijn voor ons. Nu weet ik dat er nog heel veel te doen is om mensen hier aan te laten wennen. Te vertellen dat hun voeding niet meer goed wordt opgenomen en dat er alleen maar ballast wordt op gestapeld en dit op een gegeven moment een uiting geeft in een dergelijke klacht wat bij iedereen weer anders zal zijn.