Glutenintolerantie ook wel Coeliakie

Coeliakie of wel Gluten -intolerantie

Ik heb al veel verteld over voeding  en de darmen maar de gluten en coeliakie zijn nog niet besproken. Door een verminderde weerstand, het immuunsysteem gaan er veel dingen mis waardoor een allergie of een  ontsteking op de loer ligt. Dit geld ook bij een reactie op candida. Er is veel meer aan de hand dan de gluten en coeliakie met de bij komende symptomen.

Tegenwoordig is het al wel meer bekend  dat het eten van granen voor veel mensen nadelige gevolgen kan hebben en de  darm -wand beschadigen. Dit veroorzaakt  door Tarwebrood wat gluten bevat (een eiwit) dat  b.v de dunne darm kan beschadigen.  Een veel voorkomend probleem is intolerantie voor gluten, de ziekte die ontstaat heet Coeliakie.  De gluten zijn aanwezig in tarwe, granen, rogge, gerst, speld en kamut. Bekend is dat een ontstekingsreactie een verhoogde histamine in de darm ontstaat. door het eten van gluten. Hier door ontstaat er een diarree en een verminderde voedselopname. Bij kinderen kan coeliakie uiten in buikpijn, bloedarmoede, vermoeidheid, een bolle buik of een groeiachterstand. Bij volwassenen staan deze klachten niet centraal. Maar de ziekte kan zich uiten in migraine, vermoeidheid onvruchtbaarheid bij vrouwen en op langere termijn botontkalking, evenwichtsstoornissen of tumoren in de darm. Het is dus belangrijk dat er een diagnose wordt gesteld, om complicaties te voorkomen.

Geen coeliakie maar wel een allergie voor gluten, of wel de herkenbare  klachten dan kan dit op  NCGS/ WS (Non Coeliac Gluten Sensitivity / wheat Sesitivity).

Wanneer je moe wordt  na het eten van brood een opgezette buik hebt misselijk wordt kan het de oorzaak van een allergie voor gluten zijn. ook kan het een tarweallergie zijn. Gluten en tarwe-allergie kunnen samen op de spijsvertering klachten geven darmproblemen  maagklachten  hoofdpijn en allergische symptomen maar ook de hooikoorts veroorzaken.

Bij een allergie voor gluten treden klachten veel sneller op wanneer je producten eet die gluten bevatten. Dit gebeurt eerder dan bij coeliakie. Het niet verdragen van gluten vormt een omvangrijk probleem, ook voor mensen die geen coeliakie hebben. Artikelen gepubliceerd in het Nederlandse tijdschrift van geneeskunde bevestigen dat gluten door veel mensen niet wordt verdragen en dat je er ook allergische op kunt reageren. Het is voor veel mensen bemoedigend wanneer blijkt dat je je niet hebt ingebeeld dat gluten klachten veroorzaken.

Anti-nutrienten  (zitten ook in peulvruchten en nachtschades)

Natuurlijk kan ik hier niet alles beschrijven, neem gerust contact op met me. Vul voor een consult ook de formulieren in dit scheelt bij het moment van het consult. kijk even onder contacten.

Ik werk intussen samen met  Dr. Saskia van As zij is verbonden aan het MGlab in Leeuwarden.

Samen werking met Annette ter Heijden Orthomoleculairtherapeut en KPNI Therapeut

 

Met deze behandeling streven wij naar verbetering van uw  gezondheid / herstel.